Veel mis met uitgebrande seniorenflat Nijmegen

BINNENLAND Er mankeerde het nodige aan de seniorenflat in Nijmegen, waar onlangs vier doden vielen na een brand. Dat bleek vanavond op een persconferentie van de brandweer Gelderland-Zuid en de gemeente.

De rookwerende deuren waren niet allemaal deugdelijk. Daardoor kon zich veel rook verspreiden door het pand. De slachtoffers en de gewonden hadden ook allemaal rookschade. De omgekomen mensen woonden allemaal op de bovenste verdiepingen van het vijf etages tellende complex. De brandwerende deuren waren wel in orde.

‘EIGENAAR VERANTWOORDELIJK STELLEN’
Het centrale trappenhuis van het complex was door de brand en de dikke rook onbruikbaar. Het noodtrappenhuis aan de ene kant van de flat hield op, op de eerste etage. De meest hoogbejaarde bewoners in die vleugel van het gebouw konden dus niet meer naar buiten. De brandweer heeft ruim veertig bewoners uit het pand moeten halen, van wie een aantal met een hoogwerker. Vrijwel iedereen had giftige rook ingeademd. Sommigen kregen van de brandweer daarom direct een persluchtmasker op.
De Brandweeracademie gaat in opdracht van de gemeente onderzoeken of de eigenaar van het complex verantwoordelijk gesteld kan worden voor de tekortkomingen in het pand.

BRAND BEGON IN CAFETARIA
De brand begon op 20 februari in de meterkast van een cafetaria onder de seniorenflat. Toen de snackbar in lichterlaaie stond, sloeg de brand over naar een centraal ventilatiekanaal dat eindigde op het dak van het complex. Doordat dit kanaal was bekleed met een soort schuim, vormde zich veel dikke en giftige rook, die zich over alle verdiepingen verspreidde. De brandweer had vijf uur nodig om de brand meester te worden. De cafetaria voldeed overigens aan alle eisen.
Het Openbaar Ministerie is nog bezig met een onderzoek naar de brand. Zolang dat niet klaar is, kan de renovatie van het gebouw niet van start. De cafetaria is totaal verwoest. Mogelijk moet ook het hele complex worden gesloopt. Het pand telt 71 appartementen, waarin 94 mensen woonden. Het zal nog vele maanden gaan duren voor zij terug kunnen naar huis. (ANP)

Bron: NRC