Forse toename van branddoden

ENSCHEDE -Bij branden door het hele land zijn de afgelopen twee maanden opvallend veel mensen om het leven gekomen. Uit een voorlopig overzicht van Brandweer Nederland blijkt dat er dertien mensen omkwamen in de rook en vlammen. Dat is bijna twee keer zoveel als gemiddeld.

Het gaat overwegend om slachtoffers die de brandweer nooit had kunnen redden omdat de melding pas binnenkwam nadat de getroffen persoon al dood was. Van de branden waar de oorzaak al bekend is, springen incidenten in de keuken zoals droogkokende pannen en oververhitte frituurpannen eruit.
„Met sneller uitrukken en harder rijden gaan we deze mensen niet redden”, zegt Stephan Wevers. Hij is voorzitter van Brandweer Nederland. Het aantal slachtoffers is al jaren stabiel op gemiddeld één per week. „Willen we dat aantal naar beneden krijgen, dan moeten we het vooral van voorlichting en preventie hebben”, stelt de brandweervoorman. In dit kader hoopt Brandweer Nederland dat er snel duidelijkheid komt over het impregneren van meubels met brandwerende chemicaliën. In het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië is dit al standaard, maar ons land wilde er volgens Wevers niet aan vanwege milieutechnische argumenten. Hij heeft echter goede hoop dat er snel schot in deze zaak gaat komen.
Slachtoffers werd vooral rookvergiftiging fataal. In moderne huizen is veel kunststof aanwezig dat brandend voor zwaar giftige rook zorgt. Die kan slapende bewoners binnen drie minuten doden.

Bron: De Telegraaf